maanantai 8. heinäkuuta 2013

Eurooppaa bussin kyydissä!

Usein loogisin tapa liikkua satoja kilometrejä on juna tai lentokone, mutta hinnan (ja loistavan tunnelman) vuoksi olen käyttänyt reissuillani todella paljon busseja. Euroopassa on todella paljon halpoja bussiyhtiöitä ja kun firmoja jaksaa kahlata tarpeeksi löytää usein naurettavan halpoja bussilippuja. Bussien ikkunoista on mukava katsella maan liikennettä ja esimerkiksi Via Baltica moottoritie Tallinnan ja Vilnan välillä on oikeastaan jo itsessään nähtävyys. Aikaisemmat vuodet lätkäjoukkueen bussissa istuessa ovat totuttaneet minua jo sen verran että pystyn nukkumaan loistavasti bussissa. Yöbussit ovatkin loistava säästökohde: halpa matka ja ilmainen majoitus!
Esittelen seuraavaksi kolme hienoa yhtiötä, joiden kaikkien bussit ovat todella hyviä ja hinnat joskus lähinnä symbolisia. Halpoja busseja olen kokeillut lisäksi mm. Tsekissä (Czech Transport sivuilta löytyy). Kannattaa myös tsekata Eurolines.

Simple Express
 Tallinnasta pääsee tällä yhtiöllä helposti Baltian läpi Puolaan tai Saksaan huippuvarustelluilla busseilla. Olen käyttänyt yhtiötä kahdesti matkoilla Tallinna-Vilna-Tallinna ja Tallinna-Varsova-Tallinna. Yhtiö myy jokaiselle bussivuorolle ensimmäiset viisi lippua kolmella eurolla ja sain itse varattua molemmilla matkoilla liput tähän hintaan. Varaukset tein Vilnan reissulle kuukautta ennen (minä+kaveri) ja Varsovan reissulle puoli vuotta ennen (minä+2xkaveri).
Matka Tallinnasta Vilnaan kestää yhdeksän tuntia ja Vilnasta voi jatkaa Varsovaan seitsemässä tunnissa. Valitsimme Puolan reissulla yöbussin Tallinnasta Vilnaan, vietimme päivän Vilnassa ja jatkoimme illalla Varsovaan: ilmaiset majoitukset busseissa ja ilmainen Vilnan matka! Busseissa on ollut joillain matkoilla myös ne lentokoneista tutut henkilökohtaiset viihdekeskukset, joilla pystyy surffaamaan netissä, kuuntelemaan musiikkia tai katsomaan leffoja. Myös vesipulloja on jaettu matkustajille, muu juotava/syötävä pitää hankkia itse.
Simple Express on halpa reitti Eurooppaan ja sillä voi matkustaa esim. Riikan lentokentälle, josta on lentoja Eurooppaan. Suomenlahden yli pääsee halvalla liittymällä Vikinglinen ja Siljalinen clubeihin, joista saa melko helposti hankittua reittiliput halvalla tarjouksia seuraamalla. Lisäksi ainakin Siljaline lähettää jouluna lahjakortin clubin jäsenille, millä pääsee pelkillä bensakuluilla (6e) laivaan. Itse ostin näitä lahjakortteja keväällä huuto.netistä muutamalla eurolla ja sain näin laivamatkat Tallinnaan todella halvalla.

Simple Expressin nettisivut

Polskibus
Varsovasta pääsee helposti jatkamaan puolalaisella Polskibussilla, millä pääsee liikkumaan Puolan sisällä erittäin halvalla. Polskibussilla on myös kansainvälisiä yhteyksiä Puolan naapurimaihin. Kaikissa busseissa on ilmainen Wifi, henkilökohtaiset viihdekeskukset ja mukavat nahkapenkit. Matkustin itse bussilla Varsovasta Krakovaan ja takaisin, hinta viiden tunnin matkalle oli 4,2e/suunta. Lippuja pystyy varaamaan hyvien nettisivujen kautta muutamaa kuukautta ennen matkaa. Lippujen hinta määräytyy bussien täyttöasteen mukaan, mutta halpoja lippuja löytää järjestelmästä melko helposti. Mainittakoon vielä, että meidän bussimme Varsovassa ei lähtenyt ihan keskustasta, vaan meidän piti ottaa metro hieman sivumpaan. Hintoja suoraan varauskoneesta vedettynä esim:
Varsova-Berliini 10e
Varsova-Praha 15e

Polskibus nettisivutNational Express
Tämä yhtiö ajaa lähinnä Iso-Britannian teillä, missä se on mukava vaihtoehto kalleille junalipuille. Myös Megabus ja Eurolines ovat hyviä vaihtoehtoja briteissä matkustaessa. Matkustin marraskuussa Edinburghiin lentämällä Norwegianilla Lontooseen (35e) ja jatkamalla sieltä yöbussilla Skotlantiin (21e). Edinburghiin on ennen päässyt halvalla Ryanairin siivillä, mutta nyt lentoja ei ollut ja valitsin Lontoon välipysäkiksi. National Expressin bussit ovat samantasoisia kuin Suomessa ja matkanteko on helppoa. Matkalla Edinburghiin bussi ajoi mukavasti kuuluisan Alnwickin linnan vierestä. Linna on paremmin tunnettu Harry Potterin Tylypahkana, eikä maagisesta näystä voinut erehtyä pimeässäkään.

National Express nettisivut

3 kommenttia:

 1. Ihan mahtavia vinkkejä, kiitos! Juuri pitkältä reissulta palanneena ahdistaa tuleva opiskelijaelämä ja sen tuoma köyhyys. Olenkin ajatellut, että itäinen Eurooppa kiinnostaisi edullisuutensa vuoksi ja bussimatkustusta rakastan yli kaiken. Ehkä testailen jo jotain näistä vinkeistä syksyllä, who knows ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, loistavaa että joku saa näistä jotain hyötyä :) Itä-Euroopassa matkustaa helposti puolet halvemmalla kuin lännessä, joten meidän nuorien kukkarolle se sopii loistavasti:D

   Poista
 2. Olet muuten löytänyt todella edullisen tavan matkustaa Skotlantiin :) Tuota lento - bussi yhdistelmää voisi itsekin tutkailla enemmän, kiitti!

  VastaaPoista