perjantai 18. toukokuuta 2012

Waterloo - I was defeated, you won the war

Tänään olikin vuorossa ABBA:n tunnetuksi tekemä kylä 15 kilometriä Brysselistä lounaaseen. Kylässä oli nähtävillä kaikenlaista kamaa vuodelta 1815, jolloin kääpiökasvuinen ranskalainen Napoleon otti osumaa joukkojensa kanssa. Ennen tätä kaikkea kävin kuitenkin surffailemassa muutaman tunnin Brysselissä.

Liian aikaisen herätyksen jälkeen lähdin Brysseliin, jossa kävelin suoraan muutaman kilometrin matkan Royal Military museolle, joka perustettiin vuoden 1910 maailmannäyttelyä varten. Sadan vuoden aikana museolle onkin kertynyt jonkin verran kamaa, joten tunnin kiertelyn jälkeen päätin yksinkertaisesti luovuttaa ja jättää museon kiertämisen jollekkin toiselle päivälle. Tekstit olivat kaikki ranskaksi ja flaamiksi, joten ensi kerralla pitää ostaa audio-guide mukaan.
Ensimmäinen halli Belgian historiasta.

 Näyttelyssä oli kahdeksan suurta hallia sodista, veneistä, lentokoneista, tankeista, tykeistä sekä Belgian historiasta. Lisäksi museossa on erittäin suuri kirjakauppa historiankirjoja täynnä, piti oikein erikseen mainita, koska kyseessä on oikeasti Kuopion kirjaston kokoinen kirjakauppa:)
Toinen halli käsitteli lentokoneita, joita olikin näytteillä 130 kappaletta. Lisäksi oli asiaa laskuvarjomiehistä sekä lentoyhtiöistä. Kiinnostavin lentokone oli ehkäpä Yhdysvaltojen armeijan miehistön kuljetuskone, jota käytettiin Vietnamin sodassa. Sisältä kone oli hyvin askeettinen ilman mitään mukavuuksia ja oli kiva katsella minkälaiset oltavat laskuvarjomiehillä oli. Muut ajoneuvoja käsittelevät hallit sivuutin suoraan ja menin 1. maailmansodan halliin. Hallissa oli omat näyttelyt jokaiselle maalle erikseen ja kävin tsekkaamassa vain muutaman niistä. Venäläisten osastolla pisti silmään Mannerheimin puku ja elämänkerta, jossa ei mainittu Suomea kertaakaan...
 2. Maailmansodan hallissa oli tottakai myös näyttely Suomelle, missä oli asiaa univormuista, suksista sekä pulkista + yksi vitriini oli uhrattu Molotovin cocktailille.
Museossa oli siis tavaraa vähän liikaakin ja jonain toisena päivänä on siis pakko pyhittää 4-5 tuntia tuon paikan kiertämiselle. Kun kävelin eri reittiä takaisin juna-asemalle, huomasin Euroopan Parlamentin kyljessä maininnan "see the parlament", joten katselin netistä illalla tietoa tuosta jutusta. Kyseessä on siis näyttely, mutta samalla pääsee myös kiertämään taloa ja vaikkapa seuraamaan kokouksia. Näyttelyt ovat 23 eri kielellä, joten myös asiat ovat myös suomeksi:D

Juna-asemalta lähdin kohti Waterloota, joka on 30 000 asukkaan kylä Brysselistä 20km etelään. Napoleon joutui luopumaan vallasta 1813, jonka jälkeen hän joutui vangiksi Elban saarelle. Hän kuitenkin pakeni sieltä 1815 ja keräsi joukkonsa kasaan, joiden kanssa hän marssi Pariisiin ja otti vallan takaisin. Muut maat eivät tästä tykänneet ja he alkoivat koota joukkojaan hyökätäkseen Ranskaan. Napoleonin piti lyödä britit ja venäläiset nopeasti, ennen kuin heidän joukot ehtivät järjestäytyä kunnolla, joten hän lähti jahtamaan heitä Belgiaan. Waterloossa hän kohtasi Duke of Wellingtonin johtamat brittijoukot, joita auttamaan Preussilaiset olivat tulossa.

Juna-asemalta kävelin 1,5km turisti-infoon, josta ostin all-access passin Waterloon museoihin ja näyttelyihin. Epähuomiossa en muistanut mainita, että olen vielä alaikäinen, joten maksoin kuusi euroa liikaa:/ Ensimmäisenä lähdin katsomaan taloa, jossa Wellington yöpyi ennen taistelua. Talossa sain tunnin mittaisen audio-guiden mukaani, joka kertoi Waterloon taistelun melko kattavasti. Itse talo sisälsi 14 huonetta, jotka olivat säilyneet alkuperäisessä kunnossaan. Tuolla ei turisteja pahemmin näkynyt ja kokemus oli erittäin mielenkiintoinen.


 Waterloon "kylä"

 Juhlapäivän takia busseja taistelukentälle ei tietenkään kulkenut, joten päätin kävellä reilun viiden kilometrin matkan kylän laitamille. Viimeisen kilometrin kävelin saman pellon poikki, missä vuonna 1815 ei ollut ihan niin rauhallista.
Päästyäni takaisin tielle näinkin jo leijona monumentin mäen päällä.
Taistelun jälkeen jokainen maa rakensi monumentin kunnioittamaan Waterloossa kuolleita miehiä. Hollanti rakensi Lion´s moundin sille paikalle, missä sen prinssi haavoittui musketin kuulasta. Naiset kantoivat kaksi vuotta ämpäreillä hiekkaa, joista kasattiin 43 metriä korkea mäki. Mäen päällä on leijona patsas, joka on legendan mukaan rakennettu kanuunoista sulatetusta raudasta. Tuo mäki, sekä monttu vähän matkan päässä siitä ovat ainoat paikat, joiden pinnanmuodot ovat muuttuneet vuoden 1815 jälkeen.

Lion´s moudille mentiin portaita pitkin, joissa oli 226 askelta. Oli kiva seurata kun turistit laskivat kaikki ääneen askelia matkalla ylös... Edessä olevat italialaiset halusivat myös välttämättä ottaa kuvia kolme kertaa nousun aikana, joten parikymmentä ihmistä odotti sitten heitä... Muutenkin tuo paikka oli enemmän turisteille, eikä oikeaa tietoa hirveästi ollut.

Kävin tämän jälkeen katsomassa 15 minuutin dokumentin alhaalla olevassa elokuvateatterissa ja sitten kävin tsekkaamassa 1. maailmansodan jälkeen rakennetun panoraaman taistelutantereesta. Panoraama oli 120 metriä pitkä ja se oli tuossa valkeassa rakennuksessa, mikä näkyy ylhäällä olevassa kuvassa.
 Lisäksi tsekkasin kadun toisella puolella olevan vahamuseon, jossa oli näytillä kaikki sodan kriittiset hahmot.
Ranskalaiset, Napoleon toinen vasemmalta.

Duke of Wellington, kuuluisin englantilainen heti kuninkaallisten jälkeen.

Illalla yritin kävellä kuusi kilometriä junalle 25 minuutissa, mutta myöhästyin, joten jouduin odottamaan puoli tuntia seuraavaa. Juna kuitenkin saapui ja pääsin takaisin kotiin. Huomenna (tai siis tänään) on vuorossa Antwerpen!

5 kommenttia:

 1. Oot kyllä historian mielenkiintoisissa paikoissa käynyt! Tuolla iskee tiedosta runsaudenpula...

  Todistanpa vielä etten ole robotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vissiin kaikki tärkeä on tapahtunut luoteis-Euroopassa, siltä ainakin väliltä tuntuu-.-

   Poista
 2. Moi! Lueskelin blogisi, koska suuntaamme kesäkuussa Belgiaan. Kiitos sinun, suuntaamme Brysselissä Royal Military museoon. :D

  t. Random nettisurffaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo museo on mukavasti riemukaaren vieressä ja sinne on 20min kävelymatka royal palacesta, suoraa katua vain eteenpäin ja matkan aikana on kaikki EU:n rakennukset:) Museo on erittäin kattava ja kirjoittelen siitä vielä enemmän kuun lopussa, kun vietän siellä enemmän aikaa. Sisäänpääsy on ilmainen ja kannattaa muistaa että 12-13 välillä on lounastauko, jolloin museo suljetaan. Nettisivut oli viel tässä linkissä: http://www.klm-mra.be/klm-new/engels/main01.php?id=menu_links/startpagina

   Poista