lauantai 5. toukokuuta 2012

Red Bull vous donne des ailes

Tulipa sitten heitettyä 12h reissu Brysseliin... Lähdin aamulla 9.13 bussilla täältä Tisseltin kylästä Mechelenin juna-asemalle, josta jatkoin matkaa kohti Brussels Central stationia. Junien ja bussien käyttö on todella helppoa (ja halpaa) ja junamatka kesti vain 20min. Brysselin asema:
Paikan päällä olikin porukkaa normaalia enemmän, koska tänään Brysselissä pidettiin Red Bull downhill kisat, joissa erilaiset mäkiautot kilpailivat kaupungin kaduille rakennetulla radalla:

Pääsinpä telkkariinkiin, kameroita kun oli vähän joka paikassa. Autojen takana lenti myös sellainen pieni vekkuli helikopteri:D Autojahan oli kaikenlaisia, yhteensä 60 erilaista:
Tämän jälkeen aloitin itse kaupungin kiertelyn ja ensiksi menin Mercedes Houseen. Koska kello oli vasta vähän yli 10 aamulla, olin melkein ainoa vierailija näyttelyssä. Museossa oli uusia ja vanhoja mersuja, James Bond leffoissa käytettyjä mersuja ja oma suosikkini, ajosimulaattori:
Simulaattori toimi aikalailla realistisesti, koska hävisin joka kierroksella 2min muille ajajille:D Koska olin ainoa ihminen alakerrassa, pystyin ajelemaan parikymmentä minuuttia ihan rauhassa ilman pelkoa muista ihmisistä. Ehdottomasti pakko käydä uudestaan, kun jossain vaiheessa käyn taas Brysselissä!
Museon jälkeen katselin katuja ja tein yhden elämäni suurimmista virheistä: ostin kaksi vohvelia! Kun toisessa kädessä on vohveli, jonka päällä on kuumaa suklaata ja toisessa vohveli kermavaahdon kanssa, ei niitä pysty pistämään päällekkäin. Koska aloin syödä ekaksi suklaavohvelia, toinen vohveli suli täysin ja arghh, imbossibru:D

Pizza Hutkin löytyi, tilasin paikallisen Kings Crown erikoispizzan:
Ruuan jälkeen vierailin Royal Palacessa, mutta koska kuningas oli paikalla, palatsiin ei päässyt sisälle. Linnassa oli kaksi museota, joihin pienen väittelyn jälkeen pääsin ilmaiseksi (myyjä ei meinannut aluksi antaa minulle lapsilippua). Toinen museo oli maan alla, ja sen aiheena oli vanha kuninkaan linna, joka paloi raunioiksi muutama sata vuotta sitten. Näin jälkikäteen mietittynä olisi pitänyt ostaa audio-guide mukaan, koska näyttelystä ei oikein saanut mitään irti.


Toinen näyttely olikin aivan loistava, se kertoi Belgian historian aina Waterloon taistelusta vuonna 1815 tähän päivään asti. Näyttelyssä oli yhdeksän huonetta ja sain pienen kirjan mukaan, josta pystyi lukemaan hyvän tiivistelmän Belgian vaiheista. Belgiahan oli maailman toiseksi suurin teollisuusmaa aina ensimmäiseen maailmansotaan asti, mitä on aika vaikea uskoa sen pienen koon takia. Näytteillä oli mm. kaikkien kuninkaiden univormut sekä paljon kamaa sodista.


Ja viimeisenä itse Royal Palace:
Lähdin seuraavaksi kohti Grand Placea, kaupungin suurinta turistinähtävyyttä.
Okei, panoraamakuva ei oikein onnistunut:D Tuossa ihan perinteinen kuva samasta torista, eli ihan perus iso kirkko, vanhoja taloja jne, sama kuin esim. Venetsiassa.
Lähellä oli myös kaupungin museo, jossa kävin visiitillä. Museo oli muuten tylsä, mutta viimeisessä kerroksessa oli esillä melkein 300 eri versiota The Manneken Pisseristä. Kaikki maathan saavat pukea patsaan vuorotellen, joten esim. Venäjä oli pukenut sen kosmonautiksi, USA Elvikseksi, Suomi lappilaiseksi, Kanada jääkiekonpelaajaksi ja Espanja oudoksi pallomereen hukkuvassa olevaksi mieheksi.

Ja sitten kun lähdin oikealla patsaalle tsekkaamaan, mitkä vaatteet sillä on päällä, se olikin naurettavan pieni ja tylsä. En tiedä minkä takia, mutta kadun kulma oli aivan täynnä pällistelemässä tätä 60 senttiä korkeaa kääpiötä, jossa ei ollut mitään hienoa. Kääpiö oli niin pieni, että se ei edes näy kuvassa:
Lopuksi lähdin katselemaan modernia keskustaa, missä EU:n talot sijaitsevat. Talot eivät oikeastaan ole mitään erikoisia, kadulla oli vain pari kilometria korkeita lasitaloja putkeen ja lopuksi riemukaari. Mutta legenda siitä, että istuntojen välillä mepit lähtevät kadun toisella puolella oleviin irkkupubeihin pitää paikkaansa, koska kadulla oikeasti oli rivi irkkupubeja, jotka olivat täynnä pukumiehiä (lauantainakin!). Ensi lauantaina EU:n komissiossa olisi avoimien ovien päivä, saa nähdä käynkö katsomassa.

Viimeiseksi tsekkasin vuoden 1880 maailmannäyttelyyn rakennetun riemukaaren ja puiston, Belgiassahan pidettiin 1800-luvulla ihan älyttömästi maailmannäyttelyitä, koska se oli maailman teollisuusmahteja. Tarkoitus oli vierailla sotamuseossa, mutta se oli mennyt jo kiinni. Jonain toisena päivänä on sitten luvassa sotamuseo, Mercedes house-simulaattori ja retki Waterloon battlegroundia katsomaan.
 Viimeiseksi piti kävellä viitisen kilometriä keskustan laitamilta juna-asemalle, päivän aikana kävelin 32 kilometriä ympäri Mecheleniä ja Brysseliä, eli huimaava 2,6km/h. Eipä päivän aikana ollutkaan muita taukoja kuin Pizza Hut ja gps rekisteröi museoissakin otetut askeleet melko tarkasti. Juna-asemalla menin ensimmäistä kertaa ranskanperunoita myyvään kioskiin (nehän on siis keksitty Belgiassa). Vaihtoehdot olivat tietysti ranskaksi, joten osoitin vaan yhtä lajia ja pyysin majoneesia mukaan. Ei siinä mitään, annos oli hyvä ja aika iso, mutta kun otin laatikon ympärillä olevan servetin pois, huomasin että olinkin ostanut neljän hengen annoksen. Olen joskus aiemmin syönyt Italiassa melko suuren satsin ranskalaisia, mutta tällä kertaa kyseessä oli ihan puhdas vahinko:D

Huomenna sitten Fort-Breendonkin keskitysleiri polkupyörällä ja iltapäivällä Mechelenin kaupunki (vähän isompi kuin Kuopio), toivottavasti ehdin katsomaan Suomen peliäkin!

2 kommenttia:

  1. Hei Sami kiitos erinomaisesta Brysselin kierroksesta, hyvää jatkoa!

    VastaaPoista