sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Lille

Lille, tuo kaupunki josta ei tunnu löytyvän mitään tietoa netistä. Yritin etsiä paikkoja, missä käydä, mutta ei yhtikäs mitään... No kuiteskin aamulla heräsin klo. 07.00 ja tänäänhän on minun 18v syntymäpäivä! Viikonloppuna aamupala on aina vähän parempi, tuoretta sämpylää ja leivonnaisia, kun normipäivinä on tarjolla tuoretta ranskanleipää.

Junalla matkustaminen on täällä todella helppoa, eikä ongelmia ole ollut kertaakaan. Menin ekaksi go passilla Belgian rajalle ja ostin sitten sieltä 3,2e maksavan lipun Lilleen rajan toiselle puolelle. Täten kolmen tunnin junamatkan kokonaishinta on ~8e, ei paha! Pariisin ja Lontoon välillä liikennöivä juna pysähtyy Lillessä, joten juna-asema on varsin iso. Itse asiassa asemia on kaksi, ja ne ovat 200m päässä toisistaan. Heti asemalla oli Kentucky Fried Chickenin mainos, joten tänään vissiin syödään kanaa... Myös Burger King kiinnosti luonnollisesti ja netin mukaan niitä löytyy Ranskasta.
Juna-asema Lille Flandre
Juna-asema Lille Europe
Kaupunkia juna-aseman ovelta.
 Ensimmäiseksi kävin tsekkaamassa juna-asemien välissä olevan kauppakeskuksen, josta en tällä kertaa ostanut muuta kun yhden Dream Theaterin cd:n.

Tämän jälkeen ostin juna-asemalta ruuaksi patongin ja lähdin kävelemään kohti Grand Placea. Matkalla oli oikein mukava (ja kallis) ostoskatu, jossa näin tähän asti elämäni parhaimman katusoittajan.

Jäbällä oli ihan peruskattiloita ja ämpäreitä + äly hjuva rytmitaju:)
 Grand Place oli samaa peruskauraa kuin muutkin reissun varrella, vanhoja taloja kahviloineen ja patsas keskellä. Tänään yritin kuitenkin skarpata ja katsella myös kirkot sekä oopperatalot läpi, joten tässäpä muutama kuva.
Grand Place

Oopperatalo

Postitalo
Vähän matkan päästä löytyi toinen aukio, jossa oli taidemuseo ja palatsi. Aukiolla oli myös Coca Cola light rekka, josta sai ilmasta kolaa niin paljon kuin jaksoi juoda:D Jääkylmä (ilmainen) cocis maistui kyllä, joten join sitä ja napsin kuvia.
Koska kaikki kirjakauppojen turistioppaat olivat ranskaksi, päätin mennä turisti-infoon kyselemään karttaa. Ovella silmiini sattui Anne Frankin nimi, mutta en tajunnut mihin se liittyi. Kysyin oppaalta asiasta, mutta hän vain kömpelösti ympyröi kartasta tietyn kadunkulman ja lähti pois. Päätin kuitenkin etsiä paikan, koska matkaa sinne oli vain 2km. Paikan päältä löytyikin Charles de Gaullen syntymäkoti! De Gaullehan taisteli 1. maailmansodassa Ranskan puolella Sommessa ja Verdunissa haavoittuen kolme kertaa, jonka jälkeen hän soti Puolan armeijassa maailmansotien välissä. 2. maailmansodassa hän oli ainoa, joka osasi kyseenalaistaa Maginot linjan ja kun Ranska antautui, hän pakeni Iso-Britanniaan ja perusti käytännössä itse vastarintajoukot. Hän auttoi liittoutuneita ensin Algerian maihinnousussa ja myöhemmin Normandiassa, sekä marssi juhlittuna sankarina Pariisiin vapauttamaan Ranskan. Hän oli myös kahdesti Ranskan presidentti ja Pariisin lentokenttä on nimetty hänen mukaansa.
Talo, missä de Gaulle syntyi.

Huone, missä de Gaulle syntyi.
Sain lipputiskiltä mukaan 1h pitkän audio guiden, joka oli onneksi englanniksi. Talon kiertelyn jälkeen luin vielä tietokoneelta n. 20min pitkän Charles de Gaullen elämänkerran. Lopuksi menin katsomaan Anna Frank näyttelyä, mutta se olikin rankaksi. Tyydyin siis vain katsomaan näyttelyssä mukana olleen 20min pitkän elokuvan ja ostamaan Anna Frankin elämänkertakirjan.
Iltapäivällä alkoi ankara metsästys, kun yritin löytää ravintolan, joka näyttää Suomi-Venäjä välierän. N. kymmenen ravintolan jälkeen menin samaan ostoskeskukseen kuin aamulla, ja siellähän peli näkyikin oikein isolta screeniltä! Tilasin siis pizzan ja rupesin katsomaan peliä, ruuan jälkeen piti tilata kahdesti jälkiruokaa kun en viitsinyt jäädä vain istumaan pöytään:) Hieman outoa katsoa pelejä, kun muita asiakkaita ei kiinnosta pätkääkään. Junassa takaisin kotiin konduktööri mainitsi kyllä pelin, koska hänen vaimonsa on tällä hetkellä Suomessa matkalla.

3 kommenttia:

 1. Hei, mikä oli se asema Belgian ja Ranskan rajalla? Asumme Belgiassa ja olis tarkotus mennä käymään Lillessä. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mouscron, mikä on Brysselistä lähtevän junan muistaakseni viimeinen pysäkki. Mouscronin asemalla vaihto ja kohti Lille Flandres asemaa! Onnea matkaan :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista