maanantai 7. toukokuuta 2012

Halt! Wer weiter geht wird erschossen!

Eilen tein sitten visiitin Fort-Breendonkin keskitysleirille, joka oli vain viiden minuutin matkan päässä kodistamme. Breendonk on yksi parhaiten säilyneistä leireistä ja sisäänpääsy oli varsin halpa 6e, mukaan sai audionauhan jolta pystyi kuuntelemaan tarinoita.

 Kun menin sisään keskitysleirille, olin melkein ainoa kävijä, oli pimeää ja tarinankertoja matki selvästi Winston Churchillin vanhaa englantilaista puhetyyliä. Normaalisti aika noloa puhua tunnelmasta jne. höpinöistä, mutta tuolla tunnelma oli oikeasti hieman ahdistava.
Tuolla käytävällä oli parikymmentä huonetta, joissa jokaisessa nukkui 48 vankia. Käytävällä oli muutama lavuaari, vessat ja suihkut olivat vähän kauempana. Leiri on kuuluisa sen joka aamuisesta "bettmachen" rituaalista, jossa vangeilla oli kuusi minuuttia aikaa herätä, käydä vessassa, syödä aamupala, pukeutua, pedata sänky täydellisesti ja mennä ulos aamu tarkastukseen. Jos vanki ei suoriutunut tästä, joutui hän eristykseen, josta näätte kuvia myöhemmin.
Sängyssä oli kolmekerrosta, jokaisessa nukkui kaksi vankia.

 
Vessassa sai käydä kerran päivässä ja aikaa oli minuutti per vanki.

Suihku otettiin käyttöön, jotta epidemiat eivät leviäisi vartijoihin. Suihkussa käytiin kerran viikossa ja vesi oli vuoroviikoin kylmää ja kuumaa.  Eristyssellit olivat tottakai vielä vähän pahempia. Sellissä oleva sänky piti nostaa heti heräämisen jälkeen ylös, minkä jälkeen loppupäivä piti seistä paikallaan sellissä, seinään nojaaminen oli kielletty. 
Leirillä oli myös puuverstas, jossa vangit valmistivat arkkuja ja hirsipuita. Hevostallin hevosilla oli kaikilla nimet, jotka oli kirjoitettu seinälle näkyviin. Vankeja sen sijaan kutsuttiin numeroilla, niinkuin Iron Maidenin Prisoner biisin alusta voi kuulla:
Vangit rakensivat itse sillan ja vallihaudan keskitysleirin ympärille.

Lopuksi kiipesin vielä puun latvaan ja otin ilmakuvan keskitysleiristä samalla kun kirjoitin blogia:
Tämän viikon muina päivinä luvassa mm. juttua Mechelenin kaupungista, Belgiasta yleensä sekä viikonloppuna näillä näkymin reissu Saksaan ja sunnuntaina vierailu Paschandalen taistelutantereelle. 

2 kommenttia:

  1. No kyllä sulla siellä aika menee, ihan pirusti kattomista ja tutustumista. Kiva kun on vielä noita isoja puitakin... saa hyviä kuvia.

    VastaaPoista
  2. Nii on, harmi kun en ottanut oikeaa kameraa vaan pelkästään kolmen megapikselin kännykkäkameran...

    VastaaPoista